Select Page

Biologizacija

Biologizacija – pažangus gyvūnų gerovės, produktyvumo didinimo ir mėšlo apdorojimo būdas

Lietuva – šalis turinti ilgalaikes gyvulių, paukščių ir žvėrelių auginimo tradicijas. Intensyvinant gyvulininkystę (didinant gyvūnų skaičių, t.y. tankumą fermose), ženkliai didėja išlakų (emisijų) koncentracija gyvūnų auginimo vietose. Efektyvus išlakų pašalinimas iš fermų pastatų yra energetiškai imlus ir brangus procesas. Dideli kiekiai emisijų, kuriose pagrindiniai teršalai yra amoniakas, sieros vandenilis, merkaptanai ir kt., sukelia ne tik gyvūnų ligas, bet ir darbuotojų bei aplinkinių gyventojų sveikatos sutrikimus.

Gyvūnų gerovė arba atitinkamo gyvulininkystės lygio užtikrinimas yra vienas pagrindinių Europos Sąjungos reikalavimų. Šis reikalavimas taikomas visiems ūkinių patalpų elementams: sienoms, luboms, grindims, šėrimo loviams ir girdykloms, trapams ir srutų vamzdynams bei kitai įrangai. Šiuo metu įvardytų reikalavimų vykdymui naudojamos cheminės priemonės, tokios kaip dezinfekcinės priemonės, biocidai, cheminiai plovikliai ir valikliai, kurie iš esmės gali pakeisti mikroflorą pašaruose, mėšle, srutose bei jų tolimesniuose skilimo – fermentacijos procesuose. Kaip viena iš pasekmių – padidėjęs sierą redukuojančių mikroorganizmų kiekis mėšle, kuris didina amoniako, sieros vandenilio ir kitų „kvapių“ išlakų kiekius. Kartais net nesuvokiame kokią įtaką gyvūnų (kiaulių, paukščių ir kt.) organizmui turi padidėjąs amoniako ir sieros vandenilio kiekis jų laikymo patalpose. Vystantis biotechnologijoms atsirado galimybė iš esmės pagerinti gyvūnų auginimo sąlygas, atsisakant ar ženkliai sumažinant nuodingų cheminių medžiagų ir preparatų naudojimą gyvūnų auginime. Atsirado net naujas terminas biologizacija, kai mikroklimato sukūrimui bei gyvūnų sveikatinimui vietoj nuo sovietinių laikų naudojamų įprastų cheminių medžiagų ir preparatų buvo pradėta naudoti mikrobiologinius preparatus.

Biologizacija – pažangi technologija, kurios esmė į produkcijos gamybos procesą įtraukti mikrobiologines priemones, sudarytas iš gyvų probiotinių ir regeneratyvinių mikroorganizmų ir jų metabolitų. Viena iš labiausiai pasaulyje paplitusių mikrobiologinių preparatų grupių yra probiotinės kompozicijos, skirtos įvairiems gyvūnų auginimo procesams optimizuoti. Probiotinės kompozicijos sudarytos iš įvairių mikroorganizmų grupių, pvz., pieno rūgšties mikroorganizmų, fotosintezės bakterijų, aktinomicetų ir mielių derinių.

Gyvulininkystėje biologizacija vystoma keliomis kryptimis:

  • patalpų (gyvulininkystės, paukštininkystės kompleksų ir tvartų) higienizacija. Probiotinės kompozicijos leidžia pašalinti patogeninę mikroflorą ir tuo pačiu šalinti nemalonių kvapų susidarymo priežastis;
  • gyvūnų sveikatinimas. Probiotinių kompozicijų naudojimas kaip priedas prie pašarų ar kartu su geriamu vandeniu gerina pašarų suvirškinamumą ir įsisavinimą, sumažina riziką virškinamajame trakte vystytis patogeninei mikroflorai, didina gyvūnų imunitetą.

Biologizacijos skatinimas yra itin svarbus žemės ūkio sektoriuje. Šio pažangaus proceso skatinimui Žemės ūkio rūmai įgyvendina inovatyvų mokslinį projektą „Pažangių biotechnologinių kompozicijų ir natūralių preparatų naudojimas naminių gyvūnų (karvių, kiaulių, paukščių ir žvėrelių) auginimui (Projekto Nr. 1PM-PV-12-1-012571), pagal KPP priemonės „Profesinio mokymo ir informavimo veikla“ antrąją veiklos sritį „Žemės ir miškų ūkio veiklos ir žemės ūkio produktų perdirbimo ūkyje mokslo žinių ir inovacinės praktikos sklaida“. Projekto tikslas – skatinti ūkius sparčiau diegti ir naudoti pažangius biotechnologinius ir natūralus preparatus naminių gyvūnų auginimo sektoriuje, kuriant konkurencingą ūkį, gerinant darbo sąlygas ir gerinanti gyvenimo kokybę kaime (mažinti mikrobiologinę taršą ir nemalonių kvapų susidarymą darbo vietose bei nemalonių kvapų sklaidą gyvenamojoje aplinkoje).

Įgyvendinant projektą parodomieji bandymai buvo atlikti paukščių (broilerių), kiaulių ir pieninių galvijų auginimo ūkiuose. Naudojant probiotinę kompoziciją SCD Odor Away, buvo įrodyta, kad nemalonių kvapų (amoniako ir sieros vandenilio) šalinimas yra nesunkiai išsprendžiama problema. Praskiesta vandeniu probiotinė kompozicija buvo išpurškiama įvairaus tipo purkštuvais. Nemalonių kvapų šalinimo procesas yra gan greitas. Išpurškiant probiotinės kompozicijos tirpalą smulkiais lašeliais (aerozoliu) kvapai pašalinami per 1-2 valandas. Priklausomai nuo to ar gyvūnai laikomi ant kraiko ar ant kietos dangos (betonas, guma), kinta probiotinės kompozicijos sunaudojimo kiekis bei patalpų apdorojimo dažnumas. Sieros vandenilio ir amoniako koncentracijų matavimui buvo naudojamas Vilniaus metrologiniame centre patikrintas nešiojamas dujų analizatorius MX6 iBRID Nr. 12081EE-001. Probiotinės kompozicijos SCD Odor Away panaudojimo kvapų šalinimui efektyvumas net 90 – 98 proc. (išlakos sumažėja). Patalpų apdorojimo dažnis priklauso nuo temperatūros ir drėgmės. Pradėjus patalpų apdorojimo procesą patartina patalpas išpurkšti 1 – 2 kartus per savaitę, vėliau pakanka 1 – 2 kartus per mėnesį. Naudojant probiotines kompozijos pagerinama fizinė bei fiziologinė būklė, mažinama tikimybė susirgti kvėpavimo takų ligomis, likviduojamos grybelinės infekcijos ir mažinama tikimybė susirgti odos ligomis, kuriama biologinė apsauga nuo ligų sukėlėjų (salmonella, enterokokų, Coli bakterijų), mažinamas ir reguliuojamas somatinių ląstelių kiekis pieno sudėtyje, mažinama būtinybė vartoti antibiotikus ir dezinfekcijos priemones, likviduojami puvimo procesai, gerinama oro kokybė, mažinama uodų populiacija (ypač sumažėja musių), gerinama aplinka tiesioginėje ūkių kaimynystėje.

Probiotinės kompozicijos duoda puikius rezultatus ir gyvūnų sveikatinime. Atliekant bandymus paukščių (broilerių), kiaulių, kailinių žvėrelių ir pieninių galvijų ūkiuose, buvo naudojama probiotinė kompozicija SCD BioLivestock: broilerių auginime nuo pirmos iki dvidešimtos dienos probiotinė kompozicija buvo įvedama į geriamąjį vandenį santykiu 1:5000, nuo dvidešimt pirmos dienos santykiu 1:3000, t.y. 1 litras probiotinės kompozicijos buvo panaudotas 5000 arba 3000 litrų vandens. Broilerių skerdienos prieaugis per 43 dienas buvo 260 gramų didesnis lyginant su kontroline grupe. Kontrolinėje grupėje krito 3,4 proc. daugiau viščiukų nei bandomojoje grupėje; pieninių karvių auginime probiotinė kompozicija buvo naudojama kaip priedas prie pašarų. Pradedant naudoti probiotinę kompoziciją nuo 1 iki 7 dienos karvės gavo po 100 ml, nuo 8 iki 10 dienos po 70 ml, nuo 11 dienos ir toliau po 45 ml SCD BioLivestock. Naudojant probiotinę kompoziciją SCD BioLivestock pieninių karvių sveikatinimui somatinių ląstelių kiekis buvo visą laiką stabilus, pagerėjo pašarų ėdamumas, vidutiniškai 8,1 proc. padidėjo pieno primilžis, 1,65 proc. padidėjo pieno riebumas. Probiotinės kompozicijos SCD BioLivestock naudojimas pieninių karvių sveikatinimui davė ekonominį efektą (tiesioginis pliusas 0,37 Lt nuo karvės per dieną); kiaulių auginime probiotinė kompozicija buvo įvedama į geriamąjį vandenį santykiu 1:1000 (1 litras SCD BioLivestock 1000 litrų vandens). Kiaulės probiotinę kompoziciją gavo nuo 3 mėnesių amžiaus. Bandamojoje grupėje kiaulių prieaugis buvo vidutiniškai 2,3 kg. Kontrolinėje grupėje krito arba buvo išbrokuota 4,7 proc. daugiau kiaulių nei bandomojoje grupėje; kailinių žvėrelių auginime probiotinė kompozicija SCD BioLivestock buvo naudojama kaip priedas prie pašarų santykiu 1:1000, t.y. 1 litras kompozicijos 1 tonai pašarų. Po 84 dienų probiotikų naudojimo, vidutiniškas patinų svoris nuo 1,716 kg išaugo iki 3,095 kg, patelių – atitinkamai nuo 1,146 iki 1,664 kg.

Biopreparatų naudojimas gaminat ir sandėliuojant pašarus bei atgaivinant vandenį padeda:

  • atkurti virškinamojo trakto mikrobiologinę pusiausvyrą;
  • stimuliuoja virškinimo ir kitus fiziologinius procesus;
  • reguliuoja (dažniausiai mažina) virškinamojo trakto turinio pH;
  • išstumia iš organizmo ligos sukėlėjus;
  • mažina apsinuodijimo pašarais simptomus;
  • skaldo mikotoksinus pašaruose;
  • saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų;
  • didina pašarų efektyvumą, skaldo baltymines ir enzimų medžiagas, išlaisvina iš pašarų nepasiekiamus elementus, pvz., fosforą (fitazė).

Pagerinus metabolizmą, gerėja bendra organizmų būklė, didėja svorio prieaugis bei našumas.

Biotechnologiniai produktai taip pat buvo naudojami kieto ir skysto mėšlo, srutų kokybės gerinimui bei nemalonių kvapų šalinimui. Naudojant probiotinę kompoziciją SCD BioLivestock gyvūnų sveikatinimui vyksta ekskrementų, taip pat ir mėšlo, higienizacija, keičiasi mėšlo fermentacijos galimybės, tačiau kartais mėšlo apdorojimui, t.y. bekvapiam mėšlo kompostavimui arba fermentavimui, tenka papildomai naudoti probiotinę kompoziciją SCD Odor Away. Vertinant gautus produktus, t.y. kompostą arba fermentuotą mėšlą, kaip dirvos gerinimo priemonę, optimaliausias variantas yra kieto mėšlo fermentacija. Šio anaerobinio proceso metu biologiniu būdu fiksuojamas azotas (amoniakinis azotas paverčiamas nitratiniu), sieros vandenilis ir merkaptanai nesusidaro, procese neišsiskiria nemalonūs kvapai. Probiotinės kompozicijos SCD Odor Away panaudojimas mėšlo ir srutų apdorojimui leidžia mėšlą ir srutas efektyviai naudoti dirvos kokybės gerinimui ir dirvožemio regeneratyvinės mikrofloros atstatymui.

Įgyvendinamo projekto parodomųjų bandymų rezultatai buvo pristatyti lauko dienose ir seminaruose įvairiuose šalies rajonuose. Pažangių probiotinių kompozicijų ir naujų natūralių preparatų naudojimas gyvūnų auginime gerina ne tik gyvūnų gerovės bei auginimo higienos sąlygas, bet ir dirbančiųjų darbo sąlygas ir gyvenimo kokybę kaime.

 

Dr. Rimantas Budrys, VšĮ Aplinkos vadybos ir audito institutas

Konstantinas Iljasevičius, VšĮ Aplinkos vadybos ir audito institutas

Sonata Kisieliene, Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmai

 

Probiotikų naudojimas paukščių sveikatinimui

 

Pastaruoju metu literatūroje galima rasti daug įvairių atsiliepimų, susijusių su probiotikų ar mikrobinių maisto papildų naudojimu, t.y., naudingų mikroorganizmų kultūrų įvedimu į mitybą bei geriamąjį vandenį, produkcijos efektyvumo didinimui ir produktų kokybės gerinimui. Anjum ir kt. eksperimentais (2006) parodė didelį broilerių svorio prieaugį jau po penkių savaičių.Probiotikas buvo įvestas į pašarą trimis skirtingais būdais:
1. 1ml/1 L BioLivestock į geriamąjį vandenį;
2. 1ml/1 Kg BioLivestock į biopašarą;
3. Kartu 1ml/1 L į geriamąjį vandenį ir 1 ml/1 kg į pašarą.Po penkių probiotiko naudojimo savaičių vidutinis kūno masės padidėjimas kontrolinėje tiriamojoje grupėje, probiotinio tirpalo, biopašaro, ir probiotinio tirpalo + biopašaro grupėse buvo atitinkamai: 864, 1,217, 1,207, 1,361 gramai, (Anjum ir kt., 2006). Kitą studiją, tikrinant probiotikų, kaip alternatyvos antibiotikams efektyvumą, atliko Safaloah ir Smith 1999 m. Broileriai, kurių pašaro 1 kg buvo 1 ml probiotikų, sumaišytų su antibiotikais, turėjo didžiausią svorio prieaugį lyginant su tais, kuriems nebuvo duodama jokių probiotikų ar antibiotikų. Netgi tie broileriai, kurie gavo probiotikų be antibiotikų, turėjo didelį svorio prieaugį. Būdami 42 dienų amžiaus, tiriamieji broileriai priaugo 2065,99 gramus, o tie broileriai, kuriems buvo į 1 kg pašaro dedama 1 ml probiotikų ir neduodama antibiotikų, priaugo 2091,70 gr. Taip pat, buvo užfiksuotas cholesterolio sumažėjimas (Safaloah ir Smith, 1999), fiksuojami ženklūs pozityvūs pokyčiai, gerinant pašarų bionaudingumą, sureguliuojant virškinimo mikroorganizmų veiklą, stiprinant imunitetą, kai įvedami probiotiniai mikroorganizmai, nors detalus probiotikų veikimo mechanizmas nebuvo nustatytas šiuose tyrimuose (Safaloah ir Smith, 1999).Probiotikų naudojimas paukščių auginimui rekomendacijosViena iš plačiausiai paplitusių probiotikų kompozicijų, skirtų gyvūnų, tame tarpe ir paukščių (kalakutų, vištų, ančių ir t.t.) sveikatinimui, yra SCD Bio Livestock.
Preparatas naudojamas paukščių sveikatinimui. Jis yra sugirdomas, įvedant jį į geriamąjį vandenį, praskiedžiant santykiu 1:500, t.y. 1 litrui 500 litrai vandens (nechloruoto). Pageidautina kad vandens temperatūra būtų 20 – 30 laipsnių C, o nepageidautina kad būtų mažiau nei 10 laipsnių C.Viščiukams, kalakučiukams iki 3 dienų probiotikų reikėtų duoti sekančiu santykiu 1:1000.
Į pašarus probiotikai įvedami sekančiu santykiu: 0,2 – 0,5 l probiotikų kompozicijos 1000 kg. pašaro.
Probiotikai masiškai naudojami JAV, Japonijos bei Pietų Korėjos paukštynuose. P.Korėjos paukštyne, kur buvo atliekamas probiotikų efektyvumo vertinimas, probiotikai buvo pridėti į pašarus ir į vandenį, siekiant padidinti natūralų azoto įsisavinimą paukščių organizmuose ir padidinti išmatų fermentacijos procesus, kurie sumažina amoniako susidarymą. Palyginamieji rezultatai apie amoniako koncentracijos (kvapo) sumažinimą, panaudojus probiotikus, pateikiami 1 lentelėje.

1 lentelė. Amoniako koncentracija paukštyno ore, ppm

Probiotikais apdorojus paukščių pakratus 10-15 kartų sumažėjo amoniako išsiskyrimas, dėl amoniakinio azoto perėjimo į nitratinį azotą, tuo pačiu pagerėja ir gaunamų trąšų kokybė.

Probiotikų panaudojimas paukštynų aplinkos kokybės gerinimui

Probiotikai gali padėti sprendžiant paukštynų aplinkos kokybės problemas. Žinoma, kad paukštynuose susidaro nemalonūs kvapai bei didelės amoniako koncentracijos. Tiek nemalonūs kvapai, tiek amoniakas išsiskiria iš paukščių mėšlo bei pakrato, veikiant natūraliai patogeninei mikroflorai tame tarpe ir sierą redukuojantiems mikroorganizmams. Jau 25 ppm amoniako koncentracija ore yra pavojinga paukščių sveikatai, turi didelį poveikį paukščių plunksnoms. Tokios koncentracijos amoniako išlakos yra pavojingos ir žmonių sveikatai, o nemalonūs kvapai sukelia diskomfortą paukštynų darbuotojams ir aplinkiniams gyventojams, kyla paukštynų ir bendruomenių konfliktai.

Pradėjus naudoti probiotikus paukštininkystėje, buvo pastebėta daug pozityvių pokyčių. Yongzhen ir Weijiong (2006) atliktas eksperimentas įrodė, kad broileriams ir dedeklėms vištoms duodant probiotiko su lesalu bei vandeniu, amoniako koncentracija paukščių laikymo vietose sumažėjo 69,70%. Pagrindiniai blogo kvapo sukėlėjai yra amoniakas, sieros vandenilis (vandenilio sulfidas) ir metilmerkaptanai. Didelė amoniako koncentracija ne tik trikdo normalų gyvūnų augimą, bet taip pat sukelia ir ligas. Probiotikų naudojimas sumažina amoniako koncentraciją tvarto atmosferoje, o tuo pačiu ir ligų grėsmę, skatina gyvulių augimą, didina produktyvumą, svorio prieaugį bei pašarų įsisavinimą (Yongzhen ir Weijiong, 2006). Jie gerina virškinamojo trakto veiklą, stimuliuoją imunitetą ir kartu veikia kenksmingą organizmo mikroflorą, neutralizuoja ir kompensuoja sutrikusią organų veiklą, mažina cholesterolio kiekį ir t.t.

Paukštynų patalpų higienizavimas

Norint dar geriau pagerinti paukštynų aplinką arba kai vien tik probiotinės kompozicijos Bio Livestock naudojimas į pašarus ir į vandenį yra nepakankamas, arba yra aukšta patalpų temperatūra, netinkamas patalpų vedinimas, arba yra nekokybiškas kraikas ir t.t., dar galima naudoti probiotinę kompoziciją Odor Away. Ji yra naudojama kvapų šalinimui ir įvairių patalpų dezinfekavimui, yra nekenksmingas aplinkai. Odor Away turi stiprių redukcinių, antioksidacinių savybių, slopina patogeninės mikrofloros, t.t. sierą redukojančių mikroorganizmų išskiriančios sieros vandenilio, amoniako, merkaptanų dujas, veiklą, savo veiklai sunaudojantis ir patogeninės mikrofloros metabolizmo produktus tame tarpe ir kvapus sukeliančias medžiagas.

Paprastai patalpos higienizuojamos 1 – 2 kartus į savaite. Priklausomai nuo patalpų oro temperatūros, drėgmės, paklotų drėgmės, kvapų atsiradimo bei jų intensyvumo, gali būti naudojami gana įvairūs probiotikų ir vandens tirpalai. Tirpalui paruošti reikia probiotinės kompozicijos koncentratą atskiesti (aktyvuti) vandeniu santykiu nuo 1:50 iki 1:100, priklausomai nuo išpurškimo technikos. Žinant, kad 1m2 apdoroti (dezinfekuoti) reikia apie 1cm3 tirpalo, tuomet 1000 kvadratinių metrų patalpai reikėtų 1 litro tirpalo.

Paukštynuose, esant stacionariai aerozolio sudarymo sistemai, naudojami daugiau atskiesti tirpalai.

Paukštynų patalpų higienizavimui bei kvapų šalinimui naudojamas probiotikas iš esmės niekuo nesiskiria nuo probiotinės kompozicijos Odor Away, naudojamos visuomeninio transporto, visuomeninių pastatų, tame tarpe net bažnyčių, higienizavimui.

Probiotikų panaudojimas paukščių auginimui

1. Pasiruošimas
• išplauti patalpas ir visus įrenginius SCD Odor Away ir vandens tirpalu 1:100 prieš 2-3 dienas;
• paskleisti pakrato medžiagas 10-15 cm sluoksniu ir išpurkšti aktyvuotu SCD Odor Away tirpalu;
• įvesti į geriamą vandenį paukščiams SCD Bio Livestock (1:1000) pirmosioms trims dienoms.

2. Viščiukų auginimas
• viščiukų girdymui naudoti SCD Bio Livestock vandeninį tirpalą santykiu 1:5000 (pirmąsias 3 dienas santykis 1:1000);
• patalpų bei paukščių dezinfekcijai purkšti SCD Bio Livestock koncentruotą tirpalą, praskiestą vandeniu 1:5000 – 10 000;
• virškinimo gerinimui naudokite smulkią skaldą, keramiką (geriau ceolitą) 1 % nuo lesalo masės;
• pakratai, kuriuose atsirado blogas kvapas, purškiami SCD Odor Away vandeniniu tirpalu 1:50 – 100;
• žalieji daržovių lesalai turi būti apdoroti SCD Bio Livestock vandeniniu tirpalu 1:100.

Probiotikų panaudojimas vištoms dedeklėms (kiaušinių gamybai)

• probiotikai produkuoja paukščių žarnyne antioksidantus, vitaminus, aminorūgštis (E vitaminai) padidina Omega3 rūgščių įsisavinimą;
• mažina nuodingų medžiagų kiekį paukštyno ore (sumažina amoniako, merkaptanų, sulfidų išsiskyrimą);
• šalina ligų sukėlėjus – e.coli, salmonalla, shigella clostridium – kiekį;
• didina kiaušinių svorį;
• didina lukšto atsparumą;
• po 6-8 savaičių naudojimo stabilizuoja produkciją;
• mažina mirtingumą.

Probiotikų panaudojimas broilerių auginime ekonominis palyginamasis vertinimas

2 lentelė. 30000 broilerių auginimo ciklas Korėjoje (optimalus broilerio svoris 1,6 kg)

3 lentelė. SCD probiotikų naudojimo ligų kontrolei kaštai, 30000 broilerių auginimo cikle

1. Pav. Dedeklių apdorojimas SCD probiotikų tirpalu.
2. Pav. Paukščių fermos apdorojimas iš išorės SCD probiotikų tirpalu.
3. Pav. Broilerių apdorojimas SCD probiotikų tirpalu.
4. Pav. Viščiukų apdorojimas SCD probiotikų tirpalu.

Probiotikų panaudojimo paukštynuose pavyzdžiai

Paukščių augintojai, auginantys didelius kiekius uždarytų paukščių, susiduria su problemomis:

  • Aplinkos sąlygų kontrolė (atliekų ir kvapų tvarkymo);
  • Dezinfekcija;
  • Vakcinacija;
  • Paukščių sveikatinimas ir kt.;
  • Gera produkto kokybė.

Šioms problemoms spręsti Probiotikai naudojami , kaip:

  • maistiniai priedai paukščių pašaruose ir vandenyje;
  • sanitariniai priedai kvapų šalinimui;
  • priemonės, mažinančios amoniako susidarymą;
  • priemonės, pašalinančios patogeninę mikroflorą patalpose, pakratuose bei paukščių kūnuose;
  • priemonės gauti aukštos kokybės trąšas.

Probiotikų panaudojimas aplinkos kokybės gerinimui

Vienos iš svarbiausių paukštynų aplinkos problemų yra susidarantys nemalonūs kvapai bei didelės amoniako koncentracijos paukštynuose. Tiek nemalonūs kvapai, tiek amoniakas išsiskiria iš paukščių mėšlo bei pakrato, veikiant natūraliai fakultatyvinei mikroflorai. Jau 25 ppm amoniako koncentracija ore yra pavojinga paukščių sveikatai, turi didelį poveikį paukščių plunksnoms. Tokios koncentracijos amoniako išlakos yra pavojingos ir žmonių sveikatai, o nemalonūs kvapai sukelia diskomfortą paukštynų darbuotojams ir aplinkiniams gyventojams, kyla paukštynų ir bendruomenių konfliktai. Panaudojant atitinkamas probiotikų kompozicijas, įvedant jas į paukščių pašarus bei vandenį, panaudojant paukštidžių pakratų , pagalbinių pastatų bei pačių paukščių apdorojimui išpurškiant, probiotikai sunaikina patogeninę mikroflorą, dėl to paukščiai tampa sveikesni, pagerėja prieaugis, patalpose ženkliai sumažėja nemalonūs kvapai.

Probiotikų panaudojimo palyginamasis vertinimas

Pietų Korėjos paukštynuose Probiotikai masiškai naudojami JAV, Japonijos bei Pietų Korėjos paukštynuose. P.Korėjos paukštyne, kur buvo atliekamas probiotikų efektyvumo vertinimas, probiotikai buvo pridėti į pašarus ir į vandenį, siekiant padidinti natūralų azoto įsisavinimą paukščių organizmuose ir pagreitinti išmatų fermentacijos procesus, kurie sumažina amoniako susidarymą. Palyginamieji rezultatai apie amoniako koncentracijos (kvapo) sumažinimą, panaudojus probiotikus, pateikiami lentelėje.

Amoniako koncentracija paukštyno ore, ppm

Apdorojamas Neapdorota Apdorota EM Skirtumas, %
Vanduo 8,95 5,18 42,12
Pašaras 16,13 7,38 57,25

Probiotikais apdorojus paukščių pakratus 10-15 kartų sumažėjo amoniako išsiskyrimas, dėl amoniakinio azoto perėjimo į nitratinį azotą, tuo pačiu pagerėja ir gaunamų trąšų kokybė.

Dėl probiotikų panaudojimo paukštynuose, pašaruose ir vandenyje sumažinamas patogeninės mikrofloros kiekis, o tai duoda atitinkamus rezultatus:

  • sumažinamas ar net eliminuojamas antibiotikų naudojimas;
  • sustiprinama imuninė sistema;
  • pagerėja produkto kokybė.

Probiotikų panaudojimas kiaušinių gamybai

  • produkuoja paukščių žarnyne antioksidantus, vitaminus, aminorūgštis (E vitaminai) padidina Omega3 rūgščių įsisavinimą;
  • mažina nuodingų medžiagų kiekį paukštyno ore (sumažina amoniako, merkaptanų, sulfidų išsiskyrimą);
  • sumažina ligų sukėlėjų – e.coli, salmonalla, shigella clostridium – kiekį;
  • didina kiaušinių svorį;
  • didina lukšto atsparumą;
  • po 6-8 savaičių naudojimo stabilizuoja produkciją;
  • mažina mirtingumą.

Probiotikų panaudojimo ekonominis palyginamasis vertinimas

Pietų Korėjos paukštynuose 30000 broilerių auginimo ciklas Korėjoje (optimalus broilerio svoris 1,6 kg)

Įprastinis pašaras Pašaras su SCD Bio Livestock Sutaupoma USD
Augimo tempas, % 87 96 724
Ligų likvidavimas, USD 931 238 963
Auginimo trukmė, d 38 35 3173
Pašarų poreikis, kg 2,05 1,76
Patalpų apdorojimas 2427 1961 511
Viso 5032

SCD probiotikų naudojimo ligų kontrolei kaštai, 30000 broilerių auginimo cikle

Įprastinis pašaras Pašaras su SCD BioLivestock
Sterilizavimas 97 97
Maitinimas 64 64
Antibiotikai 268 0
Coccidium prevencija 215 0
Gumburo prevencija 230 0
Dezinfekavimas 57 0
EM tirpalas 0 77
Viso kaštų 931 (100 %) 238 (26 %)