Select Page

PROBIOTIKŲ PANAUDOJIMAS EKOLOGINIAM VAISIŲ IR DARŽOVIŲ SAUGOJIMUI

PROBIOTIKŲ PANAUDOJIMAS EKOLOGINIAM

VAISIŲ IR DARŽOVIŲ SAUGOJIMUI

Norint išsaugoti šviežius vaisius ir daržoves ilgesnį laiką naudojamos įvairios technologijos: sandėliavimas žemoje temperatūroje, apdorojimas įvairiomis cheminėmis medžiagomis ir kt.

Dažnai saugojimo trukmei prailginti naudojami cheminiai biocidai, kuriais dezinfekuojamos vaisių ir daržovių saugojimo patalpos, saugojimo ir transportavimo tara bei įranga, o kartais ir patys saugojami produktai. Dezinfekcijai naudojamos medžiagos, turinčias chloro, kenkia ne tik produktų išvaizdai, bet ir jų kokybei. Ženkliai mažiau pavojingi yra biocidai peroksidų pagrindu ar kiti greitai suyrantys biocidai, tačiau ir jie neigiamai veikia produktus.

Nors cheminiai biocidai, naudojami patalpų ir taros apdorojimui gali atlikti dezinfektoriaus funkciją, tačiau į saugyklas vis dėl to dažnai patenka nedideli kiekiai produktų, pažeistų bakterine, grybeline ar virusine tarša, kurios pasekmė – ligų pažeisti produktai ir ženkliai sumažėjusi jų saugojimo trukmė.

Saugojamų produktų stabilumo siekiama likviduojant mikrobiologinį užterštumą, atsisakant cheminio apdorojimo, optimalių estetinių parametrų išlaikymui, jau keliolika metų (Japonijoje, JAV ir kt. valstybėse) naudojami probiotiniai preparatai.

Šie probiotikai – tai natūralios regeneratyvinės mikrofloros kompozicijos, plačiai naudojamos žemės ūkyje, gyvulininkystėje, ir kitose srityse, taip pat ir žmonių sveikatinimui.

Vaisius ir daržoves, apdorotas šiais probiotikais, galima sandėliuoti žymiai ilgiau, nes probiotikai sunaikina vaisių ir daržovių ligas sukeliančią mikroflorą, t.y. pašalina daugumą priežasčių, sukeliančių saugojamų produktų gedimą (pelėsius, puvinius ir kt.).

Skirtingai nuo cheminių preparatų, probiotikų patekimas ant sandėliuojamų produktų nekenkia jų kokybei. Probiotiniai preparatai yra natūralūs, jie kaip inhibitoriai paveikia tik patogeninę mikroflorą, nekenkdami vaisių ir daržovių kokybei.

Probiotikų kompozicijos ProbioAgro yra tinkamos naudoti ekologiniuose ūkiuose.

Vaisiai ir daržovės gali būti apdorojami ProbioAgro vandeniniais tirpalais derliaus nuėmimo metu, jų plovimui naudojant probiotikų tirpalus ir ruošiant produktus saugojimui, taip pat ruošiant sandėliavimo patalpas, tarą, transportavimo priemones.

Vaisių ir daržovių sandėliavimo patalpų, taros apdorojimas vykdomas išpurškiant patalpas ir tarą ar ProbioAgro vandeniniu tirpalu santykiu 1:100, padengiant bent 2/3 paviršių.

Vaisiai ir daržovės apdorojimi plaunant ar apipurškiant juos ProbioAgro vandeniniu tirpalu (santykiu 1:1000).

Paruošti vandeniniai ProbioAgro tirpalai turi būti sunaudojami per 1-2 paras.

Vanduo, naudojamas tirpalams ruošti, turi būti be chloro (geriausia – gręžinio vanduo).

Konservuoto ProbioAgro galiojimo terminas – 2 metai.