Kiaulininkystė

parselis

1. Probiotikų naudojimas kiaulių auginimui

Vystant intensyvų kiaulių auginimą, vienas iš svarbiausių tikslų yra produktyvumo bei rentabilumo didinimas. Šiuolaikinėje išsivysčiusių šalių praktikoje šie tikslai pasiekiami, panaudojant probiotinius arba fermento – probiotinius preparatus, kurie sveikatina virškinamojo trakto procesus (pakeičiant antibiotikus), gerina virškinimą, apetitą bei pašarų įsisavinimą, ženkliai sumažina zootechnines ir veterinarines išlaidas. Probiotinė mikroorganizmų kompozicija ProbioHelp slopina patogeninės mikrofloros vystimąsi, šalina disbakteriozės, salmoneliozės, kolibakteriozės ir kitų ligų atsiradimo priežastis, padidina organizmo imunitetą. Gerėjant virškinamojo trakto darbui, gaunami geri rezultatai net tuomet, kai naudojami žemesnės kokybės pašarai. Probiotinėje kompozicijoje ProbioHelp esanti mikroflora gamina substanciją, kuri turi gerą inhibicinį aktyvumą patogenų atžvilgiu, taip pat turi fungicidinį poveikį, sintezuoja pieno rūgštį, lipazę, lizociną bei fermentus, kurie dalyvauja baltyminių toksinų ardyme, skaido ląstelieną bei didina pašarų  įsisavinimą.

Todėl, mūsų nuomone, vienas efektyviausių plataus spektro probiotinių kompozicijų, skirtu kiaulių sveikatinimui, ligų profilaktikai, pašarų ruošimui yra ProbioHelp. Šį preparatą galima naudoti ir per vandenį, ir per pašarus.

 

1.1 Kiaulių sveikatinimas

Kiaulėms sergant disbakterioze ir kitomis ligomis naudojama probiotinė kompozicija ProbioHelp, kuri praskiedžiama su nedideliu kiekiu vandens, ir sugirdoma. Gydymo trukmė priklauso nuo susirgimo, bet mažiausiai turi trukti 8 dienas.Sveikatinimui reikalingos paros dozės yra:

  • paršeliams 5 – 10 ml preparato;
  • kiaulėms 30 – 40 ml preparato;
  • paršavedėms 40 – 50 ml  preparato įvedant per vandenį arba pašarus.

Probiotinė kompozicija ProbioHelp gali būti naudojama profilaktiškai. Prieš naudojimą ją reikia praskiesti švariu vandeniu, santykiu 1:1000 ir duoti gerti kiekvieną dieną.

 

2. Pašarų ruošimas

Pašarai apdorojami prieš pat jų panaudojimą.

Kad paruošti vieną toną pašaro reikia 0,2 – 0,5 l probiotinės kompozicijos ProbioHelp. Prieš sauso pašaro naudojimą, reikia tolygiai apipurkšti visą jo paviršių paruoštu vandeniniu tirpalu. Preparato atskiedimo santykis priklauso nuo ūkyje  naudojamo pašaro, nuo kiaulių auginimo technologijos.  Šis preparatas apsaugo pašarą nuo pelėsio atsiradimo, pagerina jo skonį, sunaikina mikotoksinus (mi­ko­tok­si­nai – pe­lė­si­nių gry­be­lių me­džia­gų apy­kai­tos pro­duk­tas, ga­lin­tis už­nuo­dy­ti žmo­nių mais­tą ir gy­vū­nų pa­ša­rus). Kuomet vieni pašarai keičiami kitais, reikia padidinti duodamų probiotikų (šiuo atveju ProbioHelp) koncentraciją apie tris kartus, t.y. jei kiaulėms profilaktiškai kiekvieną dieną preparatas skiedžiamas santykiu 1:1000, tai kaičiant pašarus rekomenduojama naudoti apie 1:300 skiedimo santykį. Tokiu santykiu praskiesto probiotinio preparato paukščiams reikia duodi nemažiau 3 dienų.

 

3. Kiaulių laikymo patalpų (fermų) higienizavimas

Stambiose kiaulių fermose viena iš svarbiausių problemų yra nemalonūs kvapai. Biologinio skilimo metu veikiant sierą redukuojančiai mikroflorai (SRM) tvarte susidaro nemalonūs kvapai (išsiskiria amoniakas, sieros vandenilis, merkaptanai ir kt.). Kvapai parodo, kad  mėšlo skilimo procesuose dalyvauja patogenai, didelės oro taršos koncentracijos kenkia ne tik kiaulėms, mažindamas jų imunitetą, bet sudaro diskomfortą dirbantiesiems bei aplinkiniams gyventojams.

Patalpų higienizacijai bei kvapų šalinimui naudojamas ProbioStopOdor.  Priklausomai nuo teršalų koncentracijos ore, nuo mėšlo sandėliavimo trukmės, nuo naudojamų pakratų (ar išviso jie yra naudojami), jų išklojimo storio, nuo oro temperatūros ir drėgmės patalpoje, probiotinio preparato ProbioStopOdor sunaudojimo kiekiai, likviduojant kvapus bei patogeninę mikroflorą gali skirtis. Todėl preparato atskiedimo santykis yra nuo 1:50 iki 1:300, о tam, kad apdoroti 1 m2 paviršiaus reikia 1 cm3 (ml) probiotiko. Probiotinio tirpalo išpurškimas atliekamas specialiais purškimo aparatais, kurie sudaro tirpalo – oro rūką. Purškimo metu apdorojamos pastato konstrukcijos, grindys, pakratai, kiaulės, kanalai ir vamzdynai. Šiltuoju metu laiku patalpos išpurškimo dažnis yra  1 kartas į savaitę. Lietuvoje atlikti bandymai parodė, kad patalpų apdorojimo dažnis yra 1 – 2 kartai į mėnesį.

Mėšlo tvarkymas. Prieš paduodant skystą mėšlą ir srutas į saugyklas į 1 m3 mėšlo reikia įvesti nuo 0,2 iki 0,5 l ProbioStopOdor priklausomai nuo specifinių laikymo sąlygų (temperatūros, išlaikymo trukmės, C:N santykio ir t.t.).  

Kietą mėšlą galima kompostuoti arba fermentuoti panaudojant probiotinį preparatą ProbioStopOdor. Preparato naudojamas kiekis yra sekantis, 1 m3 mėšlui reikia nuo 0,2 iki 0,5 l probiotiko priklausomai nuo naudojamos technologijos (nuo temperatūros, drėgmės, C:N santykio kompostuojamos ar fermentuojamos masės). Pagrindiniai skirtumai tarp  (mėšlo) kompostavimo ir fermentavimo, esant optimaliam C:N santykiui, pateikti lentelėje „Skirtumai tarp BOKASHI ir komposto“.

Tiek vandens temperatūra, tiek patalpos, kurioje norime atlikti higienizavimą, temperatūra turi būti nemažesnė 100C.