Select Page

Galvijai

karvutes

1. Galvijų sveikatinimas 

Neteisinga galvijų priežiūra, t.y.: netinkami pašarai (nesubalansuoti pašarai), netinkama patalpų higienizacija, ventiliacija, blogi pakratai, netinkamų cheminių dezinfekantų naudojimas ir kt., ne tik sumažina galvijų produktyvumą, bet ir sukelia įvairiausią spektrą ligų pradedant Acedoze, mastitu ir baigiant leminitu ir t.t.

Vienas iš faktų, rodančių apie žarnyno mikrofloros pakitimą, ryškiausiai matosi veršelių auginime, ypatingai tai pasireiškia intensyvioje galvijininkystėje. Intensyvus veršelių auginimas sukelia žarnyno mikrofloros disbalansą, nes virškinimo trakte silpnai vystosi probiotinė mikroflora, o intensyviai augant patogeninei mikroflorai, kuri (nesant probiotinės mikrofloros) sukelia infekcijas, atsiranda viduriavimai, pažeidžiama gleivinė. Gydymas antibiotikais dabar toli gražu ne visada veiksmingas, tuo tarpu probiotikai gali normalizuoti žarnyno mikroflorą, pašalinant ligų šaltinį. Tokiu būdu tiek enterito, tiek diarėjos galima visiškai išvengti jei profilaktiškai būtų naudojamos probiotinės kompozicijos.

 

 

 

2.1. Siloso paruošimo (panaudojant probiotinius preparatus) eksperimento duomenys, atliktų užsienyje

Jau gana senai yra žinoma apie probiotinių mikroorganizmų panaudojimą silosų gamyboje.

Apie tai labai plačiai yra aprašyta užsienio mokslinėje literatūroje. Mes norėtumėme pateikti Olandijos Vageningeno universiteto bei Vokietijos (Šleizgio-Holsteino žemės ūkio) mokslininkų įvertinimus apie silosavimą, panaudojant probiotines kompozicijas.

Bandymai buvo atlikti apipurškiant žolę ir išlaikant ją pakuotėje 6 dienas ir fermentuojant 2 mėnesius. Tyrimo metu buvo vertinamas svorio praradimas, pH, cheminiai pokyčiai bei pašarų stabilumas aerobinėse sąlygose.

 

6 fermentavimo dienos

2 mėnesių fermentavimas

Kontrolinis

Su probiotikasis

Kontrolinis

Su probiotikais

pH

6,55

5,49

5,11

4,36

Pieno rūgštis g/kg SM

41,9

85,2

Acto rūgštis g/kg SM

7,6

39,2

Etanolis g/kg SM

11,2

11,7

1,2-Prodandiol g/kg SM

0

2,9

1-Propanol g/kg SM

0

2,9

Propioninė rūgštis g/kg SM

2,2

2,7

Pašaro stabilumas val. aerobinėje aplinkoje

60

>525

 

Panašūs rezultatai buvo gauti ir kitų mokslininkų, kurie atliko bandymus su dobilų silosavimu.

Siloso sandėliavimas

Žolė

Dobilai

Kontrolinis

Su probiotikais

Kontrolinis

Su probiotikais

pH 8,8

pH 4,5

pH 7,3

pH 3,7

Iš atliktų bandymų ženkliai matosi, kad panaudojus probiotikus ženkliai padidėja konservuojančių rūgščių (pieno rūgšties) kiekis, pagerėja ne tik siloso kokybė bet ir stabilumas.

Tikėtina, kad analogiškus rezultatus gautumėme ir Lietuvoje, todėl galėtumėme gyvulių augintojams pasiūlyti atlikti eksperimentą, panaudojant probiotines kompozicijas, žolių, dobilų, kukurūzų konservavime – silosavime.

 

3. Galvijų laikymo patalpų higienizavimas

 

Viena iš svarbiausių problemų esančių galvijų laikymo fermose yra nemalonus kvapas (dažniausiai pasireiškiantis šiltuoju metų laiku), kuris sklinda iš mėšlo, srutų, pakratų. Nemalonūs kvapai atsiranda dėl organikos skaidymo sierą redukuojančiais mikroorganizmais (SRM), o jų metabolizmo produktai ir yra nemalonių kvapų šaltinis, t.y. išsiskiria sieros vandenilis, merkaptanai, indolai, skatolai ir kitos cheminės medžiagos. Priklausomai nuo šių medžiagų koncentracijos ore, jie gali sukelti nuo diskomforto pojūčių pas ūkio darbininkus ir aplniknius gyventojus iki sveikatos sutrikimų tiek pas žmogų, tiek ir pas gyvūną. Todėl patalpų, naudojamų įrenginių higienizavimui ir nemalonių kvapų šalinimui bei jų prevencijai rekomenduojamas naudoti probiotinį preparatą ProbioStopOdor.

Patalpų higienizavimui ir kvapų šalinimui yra naudojamas tirpalas paruoštas iš koncentruoto probiotiko ProbioStopOdor. 1m2 apdoroti reikia apie 1cm3 (1 ml) probiotiko. Preparato atskiedimo santykis priklauso nuo daugelio priežasčių (nuo galvijų laikymo sąlygų), pavyzdžiui nuo naudojamų pakratų, jų išklojimo storio, nuo kanalų kiekio surenkančių srutas ir t.t.. Todėl preparatas yra skiedžiamas santykių nuo 1:50 iki 1:300. Svarbiausia yra tolygiai paskirstyti paruoštą tirpalą ant viso patalpos paviršiaus ir pakratų.

Prieš paduodant skystą mėšlą į saugyklas, higieninei flotacijei į 1 m3 mėšlo reikia įvesti nuo 0,2 iki 0,5 l ProbioStopOdor priklausomai nuo saugyklos laikymo sąlygų.

Kietą mėšlą galima kompostuoti arba fermentuoti panaudojant probiotinį preparatą ProbioStopOdor. Preparato naudojamas kiekis yra toks pat, t.y. 1 m3 mėšlui reikia nuo 0,2 iki 0,5 l probiotiko priklausomai nuo naudojamos technologijos (nuo temperatūros, drėgmės, C:N santykio kompostuojamos ar fermentuojamos masės).

Tiek vandens temperatūra tiek patalpos, kurioje norime atlikti higienizavima, temperatūra turi būti nemažesnė 100C.